Hoe kom ik aan zo’n slotje op mijn website 🔒?
Je kunt tegenwoordig niet meer aankomen met een website die niet "zo'n slotje" heeft. Niet alleen zorgt het er zeer waarschijnlijk voor dat mensen eerst een GIGA waarschuwing te zien krijgen (zo eentje dat het net lijkt of je website gehackt is) maar ook is het heel onverstandig als je bijvoorbeeld een contactformulier op je website hebt staan.

Zonder ‘zo’n slotje’ op je website wordt alle informatie die je klant invoert in een contactformulier via een onveilige verbinding doorgestuurd. Dat maakt het weer een heel stuk makkelijker om die informatie te stelen en vervolgens te gebruiken voor bijv. phishing.

Hoe kom ik aan zo’n slotje op mijn website?

Zo’n slotje kan je krijgen door het aanschaffen van een SSL certificaat. Dit doe je bij de partij waar je je website host (dus bijvoorbeeld Your Hosting, Hostnet, Oxilion o.i.d.). Maar er is ook een Gratis optie. Dan ben je hier aan t goede adres.

Wat is een SSL certificaat (🔒)?

Een SSL certificaat zorgt voor een extra beveiliging tussen de server en de browser (bijv. Chrome) waarop je website te zien is. Voor webshops is een SSL certificaat verplicht, maar ik zou je altijd aanraden om het te regelen voor je website.

Voordelen van een SSL certificaat

Met zo’n certificaat wordt je website door de browsers (Chrome, FireFox, Safari ect) gezien als een veilige website. Als je het niet hebt kunnen je bezoekers een melding krijgen dat je website niet veilig is. Die ziet er ook altijd meteen uit alsof er echt iets ergs aan de hand is. Kijk maar eens hieronder.

 

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat iedereen op de blauwe knop (want betrouwbaar) klikt en dus niet eens op je website terecht komt.

Gratis SSL certificaat

Begin even met te checken bij je hosting of ze een gratis SSL certificaat aanbieden (het zijn er maar weinig die dit doen, dus de kans is klein) maar zo niet, dan heb ik hier een oplossing voor je om er toch eentje gratis te krijgen.

De handigste manier is om naar sslforfree.com te gaan. Hier kan je een gratis SSL certificaat aanvragen via Let’s Encrypt. je vindt hier ook allerlei tutorials hoe je dit certificaat kan koppelen aan je website. Ben je lid van Smit Club? Dan vind je de speciale tutorial in module 1 van de cursus (🤫ik heb de module tijdelijk even opengezet, dus ook jij kan deze gebruiken!)

Soms loont het om ook in het control panel van je hosting te kijken, want ookal adverteren ze er niet mee, vaak kan je hier dan alsnog direct Let’s Encrypt aanzetten.