Help, mijn website is zo sloooommm 🐢
Als je me al langer volgt weet je dat een van mijn lievelings-website-weetjes is dat je bezoekers de aandacht hebben van een goudvis 🐟. Dan helpt het natuurlijk niet als je website zo sloom is als een 🐢. In deze post tips hoe je dat kunt aanpakken!

Je hebt max 2 seconden

Je hebt maar een paar seconden om de aandacht van je bezoekers te trekken. Net zoals die goudvis hierboven is onze aandachtspanne zo kort dat je website binnen een paar seconden (liefst onder de 2) geladen moet zijn. Anders haken je bezoekers af. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Regel een goeie parkeerplek op het internet

Je moet je hosting eigenlijk zien als een parkeerplek voor je website op het internet. Het is een plek waar je website staat en vanaf waar die geladen wordt zodra mensen je domeinnaam invoeren.

Sharing is caring? Bij de meeste hosting bedrijven neem je “shared hosting” af. Dat wil eigenlijk zeggen dat je je parkeerplek deelt met een hele hoop andere websites. Het ene bedrijf host wel 400 websites op 1 shared server, bij het andere bedrijf zijn dat er 25 of minder.

Belangrijk bij het kiezen van een hosting is dan ook om te checken hoeveel websites er op dezelfde server gehost worden. Je kan je voorstellen dat als dat er erg veel zijn, en het is druk op “jouw” server, dat je website daar ook een stuk langzamer van wordt.
>> benieuwd naar je eigen website? Je kunt hier checken hoeveel sites er op je server draaien. 
Zorg wel dat je je domeinnaam zonder www invult, anders werkt het niet!

Te grote foto’s

Dit is misschien wel een van de meest gemaakte fouten die ik voorbij zie komen. Je hebt prachtige beelden laten schieten voor je website en social media en hebt ze ook direct ge-upload naar je website. NIET DOEN!

Als je originele bestanden gaat uploaden naar je website, dan heb je het al gauw over foto’s van 3-4 MB per stuk, soms nog wel meer. 800Kb of minder Nou hoor ik je denken: 800k-wattes?

Dit gaat over de grote van het bestand. Niet de grootte in afmetingen, maar hoe “zwaar” het bestand zelf is. Als stelregel kan je aanhouden dat alle foto’s die je op je website zet, nooit meer mogen zijn dan 800Kb, minder is altijd beter.

Je kan dit doen door aan de fotograaf te vragen om “web-optimized” images of door zelf de bestanden te verkleinen in bijv photoshop. Heb je dat nou niet? Geen probleem; ga dan even naar optimizilla.com. Hier kan je gratis foto’s uploaden en verkleind downloaden.

En dan met een gerust hart op je website zetten, wetend dat alle bezoekers met de aandachtspanne van een goudvis (en ja, dat ben je zelf ook 🤪) al je mooie content op je website zien.
>> twijfel je of je je afbeeldingen goed geoptimaliseerd hebt? gebruik dan deze tool om al je images te checken.