Deze plugins mogen niet ontbreken op je website 👩‍💻
Plugins zijn kleine stukjes software die je op je website kunt gebruiken om een extra functionalliteit toe te voegen.

Als je je al een beetje verdiept hebt in WordPress dan weet je dat er eindeloos veel plugins zijn om aan je website toe te voegen. Maar welke zijn nou echt essentieel en mogen niet ontbreken?

Plugins zijn kleine stukjes software die je op je website kunt gebruiken om een extra functionaliteit toe te voegen. Een boekings kalender of een leuk icoontje die het weer van vandaag laat zien bijvoorbeeld (die gebruikten we op deze website; te leuk toch?)

Als je je al een beetje verdiept hebt in WordPress dan weet je dat er eindeloos veel plugins zijn om aan je website toe te voegen. Maar welke zijn nou echt essentieel en mogen niet ontbreken?

WORDFENCE

Als je me al even volgt dan weet je dat ik altijd hamer op de beveiliging van je website. Die moet altijd optimaal zijn en daarvoor gebruik ikzelf de plugin Wordfence. Hiermee ben je – zelfs met de standaard instellingen – al een stuk beter beschermd dan wanneer je niks op je website hebt staan. Je kunt instellen wanneer je een melding wilt krijgen dat je even moet inloggen in je dashboard – wil je dat bijvoorbeeld iedere keer als er een update gedaan moet worden? Of alleen als de plugin merkt dat er wel heel veel mensen proberen in te loggen op je site?

Schrik niet van de mailtjes die je in je inbox krijgt – CRITICAL WARNING staat er al snel bovenaan, maar het is een uitstekende manier om een vinger aan de pols te houden op je website.

YOAST

Als je eenmaal die mooie website hebt, dan wil je natuurlijk ook heel goed gevonden worden in Google. Hoewel WordPress zelf al een aantal voordelen heeft ten opzichte van andere systemen, raad ik mijn deelnemers toch altijd aan om de YOAST SEO plugin te installeren op hun website.

Hiermee kan je met een lekker visueel stoplichten systeem 🚦 zien welke pagina’s nog wat werk nodig hebben (rood) en welke al helemaal in orde zijn (groen). Ook kan je precies instellen welke tekst zichtbaar wordt op Google als iemand je opzoekt. Toch mooier als er onder je bedrijsnaam een pakkende zin staat ipv “Welkom op mijn website” of niet?

UPDRAFT

Nog even over die beveiliging…. Kijk: 100% zeker dat er niets met je website gebeurd ben je nooit. Dus je wilt er altijd voor zorgen dat je een back-up achter de hand hebt. Alleen vergeet je die dan weer te maken….. en als je ‘m dan nodig hebt, heb je alleen stokoude back-up van 5 jaar geleden.

Dat is verleden tijd met deze plugin. Een keer instellen en klaar; er worden altijd automatische back-ups voor je gemaakt en bewaard in je dropbox of Google Drive. En no worries, de ouder back-ups worden automatisch verwijderd, dus je dropbox loopt niet zomaar vol. Te handig toch?

SMUSH

Hoewel je als goede website eigenaar natuurlijk al je afbeeldingen hebt geminimaliseerd voor je ze ging uploaden (toch? toch? 🤪) kan het geen kwaad om hier nog wat extra aandacht aan te besteden. Met SMUSH zet je het nog even wat extra kracht bij en zorg je ervoor dat je op je website zelf de beelden ook nog optimaliseert.

Want niemand wil een slome website omdat je er allemaal afbeeldingen van 1MB of groter op hebt staan.

Dit zijn dan echt even de (wel een beetje saaaiiiieeeee 😴) plugins die ik sowieso altijd gebruik. Heb jij een favoriet die je nu op je website gebruikt?