Altijd al willen weten welk lettertype die mooie website gebruikt?
Dat kan super-easy met een extensie van je browser. Extensies zijn extra programma's die je kunt toevoegen aan je browser en die de functionaliteit veranderen. Zo is er een extensie waarmee je de exacte kleurcode van die website die je zo mooi vindt kan achterhalen. Maar hoe gebruik je dat dan? In deze blogpost vertel ik je stap voor stap hoe je dit kunt doen!

Afgelopen week hielp ik mijn cursist Quirine tijdens de 1-op-1 begeleiding van Smit Club met haar website. Ze vertelde over een mooi lettertype dat ze op een andere website had gezien en achteloos haalde ik mijn Chrome extensies erbij.

Nu hoor ik je denken: “Waar heeft ze het over?” Had Quirine namelijk ook.

Extensie-wattes?

Chrome extensies zijn extra programma’s die je kunt toevoegen aan Chrome en die de functionaliteit van je browser veranderen. Kan ook bij Safari & Firefox trouwens. Zo is er een extensie waarmee je de exacte kleurcode van die website die je zo mooi vindt kan achterhalen. En dus eentje om erachter te komen welk font er gebruikt wordt. Maar hoe gebruik je dat dan? 

In deze blogpost ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je een extensie kunt vinden en toevoegen aan je browser. Ik raad je aan om Google Chrome te gebruiken, want daarvoor zijn de meeste extensies te vinden.

Wat is een browser extensie?

Een extensie is een programma dat geïnstalleerd wordt in je browser en die extra functionaliteiten en mogelijkheden toevoegt. Het is dus eigenlijk een uitbreiding (extensie 🤪) van je browser zelf. 

Hoe voeg je extensies toe aan je browser?

Het toevoegen van een extensie aan Chrome is heel makkelijk. 

1. Navigeer naar de webstore van Chrome.

2. Zoek de extensie die je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld deze als je wilt kunnen zien welke fonts er gebruikt worden op een website, of deze als je de kleuren wilt achterhalen. 

3. Klik rechtsboven in op “Toevoegen aan Chrome” (je krijgt dan in sommige gevallen ook een pop-up die je nog even moet goedkeuren). 

4. That’s it. Nu is de extensie toegevoegd aan je browser en kun je hem gebruiken.

 

Hoe gebruik je een extensie?

De volgende keer dat je nu op een website komt waarvan je wilt spieken welke kleur of font ze gebruiken hoef je alleen maar even de extensie te activeren door erop te klikken. Op het kleine icoontje dat dus naast je URL balk staat. Voor de lettertype extensie is dat bijvoorbeeld deze:

Hierna veranderd je muis (afhankelijk van de extensie komt er bijvoorbeeld een tekst of icoontje naast) en dan hoe je alleen nog maar met je muis over een stukje tekst heen te gaan om te zien welk font er gebruikt wordt. 

Zodra je klaar bent klik je rechtsboven in je browser venster op “Exit What Font” zodat je muis weer de ‘normale’ functionaliteiten heeft. Easy peasy toch?

Bonustip: extensies vastzetten

Als je een extensie hebt die je vaker wilt gebruiken dan kan je deze ook “vastzetten” zodat het standaard rechts van je URL balk staat. Dit doe je door rechtsboven in je browser op het puzzelstukje te klikken. Dan opent er een lijst van extensies met een klein punaise icoontje ernaast. Als je dat aanvinkt (en de punaise ingekleurd wordt) dan heb je de extensie vastgezet en kan je er gemakkelijk bij.